Наша діяльність

Відзначення Дня української писемності та мови у Костянтинівському ВПУ

Мова — це безцінний дар,
який треба шанувати,
як батька і матір,
родину і батьківщину

Ми — українці. Живемо у вільній незалежній державі — Україні. Розмовляємо рідною державною мовою. А мова в нас красива і багата, мелодійна і щира, як і душа нашого народу.

8 листопада учні та працівники училища долучилися до щорічної акції «Всеукраїнський диктант національної єдності», що присвячена Дню української писемності та мови. Він був започаткований у 2000 році з метою єднання навколо мови. Відтоді щороку слухачі, а віднедавна й телеглядачі ( акцію транслював телеканал UA: Перший) змогли взяти участь у написанні диктанту й перевірити, наскільки добре вони знають мову. Текст радіодиктанту у прямому ефірі читав відомий мовознавець, автор підручника, за яким навчаються наші учні, Олександр Авраменко. Цього року автор вніс у текст кілька елементів на перевірку нової редакції чинного правопису.

Бажаючі писати диктант розмістилися у двох кабінетах: в одному писали під радіо, у другому – трансляцію телеканалу. Найактивнішими у написанні диктанта стали учні груп 1-1, 2-2, 3-2, 2-4, викладачі та майстри виробничого навчання. На жаль, перевірка робіт показала, що жодної не було без помилок. Але серед усіх учасників відзначені роботи учнів Тормозової Карини, Костоварової Катерини, Шашенкової Ганни, Мушинської Катерини (група 1-1), Ткаченка Ельдара, Швидченка Олексія, Кузьміна Даніїла  (група 2-4), Щербань Катерини, Деканенко Крістіни, Грузін Аліни, Копилець Марії (група 2-2), Бабай Ольги, Гарібової Сабіри, Алексеєнко Анастасії (група 3-2), викладачів Горіної О.В. та Каманової Н.М. Вивчаємо українську мову та готуємось до наступного диктанту!

Сьогодні, 11 листопада шанувальники української мови в училищі зібралися на I етап XX Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. Хай переможуть найкращі!

Досвід свідчить, практикуючи мову, звикаєш до неї. За роки навчання багато учнів вже думають українською, а спілкування нею з однолітками не здається таким неприроднім, як раніше. Це престижно – володіти чистою солов’їною. Переконуємся в цьому щодня, коли заходимо в кав’ярні, чуємо по радіо пісні, бачимо в книгарнях у розділі бестселери українських авторів. Адже мова – це одна найбільших цінностей нації, яку маємо плекати, розвивати, популяризувати.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…